Warszawa, Grażyny 13
+48 732 185 275
biuro@ms-karton.pl

Jakie są rodzaje tektury do produkcji opakowań kartonowych?

Przy wyborze opakowań kartonowych prawdopodobnie nigdy nie zastanawialiście się jaka jest specyfikacja tektury z jakiej są wykonane. Najczęściej do produkcji tektury wykorzystywane są trzy elementy. W środku każdej tektury znajduje się pofalowany lub karbowany materiał oklejony z obydwu stron płaskimi warstwami papieru. Aby wybór opakowań kartonowych spełniał oczekiwania należy wybrać odpowiednią falę i gramaturę z jakiej wykonane jest opakowanie.

Rodzaje fal:

Do produkcji opakowań kartonowych najczęściej używane są tektury 3 oraz 5 warstwowe.

Rodzaje fal 3-warstwowych:

FALA B

Fala B :

(grubość ok. 2,5-3,0 mm), standardowa gramatura 400g/m2, (zakres gramatur 330-600 g/m2). Opakowania wykonane z tej fali znajdują zastosowanie w produkcji małych kartonów do wysyłki Pocztą lub Inpost.

Brak alternatywnego tekstu dla tego zdjęcia

Fala E:

mikrofala (grubość ok. 1,1-1,7 mm), standardowa gramatura 360g/m2, (zakres gramatur 330-410g/m2). Tektura ta znajduje zastosowanie w przy produkcji opakowań fasonowych lub małych białych opakowań.

Rodzaje fal 5-warstwowych:

Brak alternatywnego tekstu dla tego zdjęcia

Fala mieszana BC:

(grubość ok. 6,0-6,5 mm), standardowa gramatura 690g/m2, (zakres gramatur 560-1150g/m2). Opakowania wykonane z tej fali znajdą zastosowanie przy produkcji bardzo wytrzymałych opakowań. Idealna do pakowania produktów wymagających wysokiej ochrony.

Brak alternatywnego tekstu dla tego zdjęcia

Fala mieszana EB:

(grubość ok. 3,7-5,0 mm), standardowa gramatura 660g/m2, (zakres gramatur 540-670g/m2). Opakowania wykonane z tej fali znajdą zastosowanie przy produkcji wytrzymałych oraz estetycznych opakowań, jest to alternatywa dla fali BC.

W razie jakichkolwiek pytań zapraszam do kontaktu na adres e-mail: biuro@mskarton.pl

www.ms-karton.pl

www.goma.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *